
Alkoholfrie bobler: Smakstest og anbefalinger
Share
I dette innlegget får du innblikk i en av Norges mest omfattende tester av alkoholfrie bobler – inkludert utvalget tilgjengelig på det norske markedet, som Vinmonopolet og andre utsalgssteder, samt 30 varianter fra Italia, Frankrike, Tyskland og Spania.
Du vil få innsikt i hva vi nordmenn foretrekker i en alkoholfri musserende vin, og hva som gjorde at testvinnerne skilte seg ut fra resten.
Før vi dykker ned i resultatene, ser vi kort på hvordan alkoholfri musserende vin vanligvis lages – og hvorfor kvaliteten til alkoholfri bobler kan variere så mye.
Hvordan lages alkoholfri musserende vin?
De fleste alkoholfrie musserende viner lages ved å dealkoholiseres. Det vil si at de starter som vanlig alkoholholdig vin, før alkoholen fjernes. Det finnes flere metoder for å oppnå dette, men den mest vanlige er vakuumdestillasjon. Denne metoden separerer alkoholen fra resten av vinen ved å plassere den under lavt trykk, noe som senker kokepunktet for alkoholen. Vinen varmes deretter opp til det reduserte kokepunktet, og alkoholen fordamper mens vinens aroma og smaksprofiler bevares. Det er avgjørende at kokepunktet for alkoholen senkes, fordi dersom prosessen utføres under normale forhold, ville vinen begynne å koke, og de flyktige aromaene og smakene ville forsvinne sammen med alkoholen. Denne sensitiviteten for varmebehandling er grunnen til at det er så stor variasjon i kvaliteten på alkoholfrie viner, noe neste paragraf vil utdype.
Hvorfor er det så stor forskjell i kvaliteten på musserende bobler?
Har du noen gang smakt på en alkoholfri musserende vin som føltes mer som brus enn vin? Du er ikke alene. Mange alkoholfrie musserende viner på markedet mangler kompleksitet & konsentrasjon. Dette skyldes ofte to hovedårsaker:
- Feilaktig bruk av vakuumdestillasjon: Som forrige tema forklarte, er det vesentlig å ikke varme opp vinen for mye under dealkoholiseringsprosessen, da dette vil føre til at vinens aromaer & smaker evapoerer i takt med alkoholen. Dessverre lages det meste av alkoholfri vin på det norske markedet av to store aktører i Tyskland som legger mer fokus på volum enn kvalitet. For å spare tid varmes vinen ofte opp mer enn det som er anbefalt, noe som resulterer i monotone viner.
- Lavkvalitetsdruer: Alkoholfri vin har lenge blitt ansett som et lavkvalitetsprodukt, og produsenter har ofte brukt billige druer fra varme vinregioner. Druene hentes gjerne fra større generelle områder, hvor vinmarkene er dyrket for volum over kvalitet. Man kan ikke lage en god alkoholfri vin uten en god base, og resultatet er ofte viner det er vanskelig å beskrive aromaene til.
Hvis flertallet av alkoholfrie musserende viner lages på denne måten, er det ikke overraskende at mange blir skuffet når de møter kategorien. Likevel ser vi nå en endring, drevet av høyere forbrukerforventninger, der flere produsenter sakte men sikkert begynner å ta alkoholfri vin mer på alvor.
Hvis du har blitt skuffet av alkoholfrie bobler på restaurant eller fra butikk, er det for tidlig å sette glassene tilbake på hylla. En vellaget alkoholfri musserende vin, som er produsert med bevisste valg for å bevare et bredt aromaspektrum, kan gi deg en smaksopplevelse som virkelig minner om den ekte varens kompleksitet. Vi har testet og evaluert det beste Europa har å by på, og fått en dypere forståelse av hva nordmenn og vinelskere virkelig verdsetter i alkoholfri musserende vin.
Miris Blend sin store test av alkoholfrie bobler
For å finne de beste alkoholfrie musserende vinene på markedet, gjennomførte vi en omfattende blindtest med 16 vinkjennere i slutten av 2024. For å sikre rettferdige og objektive resultater, ble testen utført under strenge forhold:
- Blindt: Ingen forhåndsinformasjon om produsenter eller vinene, eller mulighet til å se flaskene
- I stillhet: Ingen deltakere fikk diskutere inntrykkene sine
- Strukturert vurdering: Gjennom smaksnotater og skala-vurdering
-
Med og uten mat: De høyest vurderte vinene ble prøvd igjen, denne gangen i kombinasjon med mat.
Testen ga oppsummert følgende resultat. For å vise den nødvendige respekten for de etablerte vinmerkene, er produsentnavn ikke inkludert i evalueringen.
-
Musserende viner tilgjengelig i Norge – Gjennomsnittsscore: 5,5/10
De best vurderte vinene ble beskrevet som fruktige eller friske, men for sødmefulle. De lavest vurderte ble beskrevet som brus-lignende, med vanskeligheter for å plassere aromaer & smak.
-
Andre musserende viner i testen – Gjennomsnittsscore: 6/10
Her fant vi variasjon fra fruktige og lettdrikkelige viner til mer komplekse, men for lite sødmefulle viner. Det var store variasjoner i folk sine meninger, der én vindommer sin favoritt kunne være en annen vindommer sin foraktelse.
-
Testens vinnere – Gjennomsnittsscore: 8/10
De to høyest rangerte vinene ble beskrevet som aromatiske, friske, med delikate vedvarene bobler. Mange fruktige aromaer ble nevnt, i tillegg til blomster, bakverk, vanilje og honning, Sødmen ble beskrevet som passelig og konsentrasjon høy. Du kan lese vindommernes notater nederst på denne siden.
Det var fascinerende å observere de store forskjellene i hva folk foretrekker i alkoholfri bobler. Etter en grundig gjennomgang av dataene og notatene, dukket det likevel opp visse mønstre som avslører hva vi vinelskende nordmenn virkelig setter pris på i en godt laget alkoholfri vin.
Nordmenns preferanser i alkoholfri bobler
Testen ga oss verdifull innsikt i hva norske vinelskere ser etter:
- Sødmenivå: Det optimale sødmenivået var 3-4 g/100 ml. Lavere gjorde vinen uinteressant, mens høyere gjorde at smaken av druemost overtok. Dette nivået var også best i kombinasjon med mat.
- Boblestruktur: Viner som hadde små, delikate bobler ble foretrukket, da de ga en mer livlig og langvarig sprudlende opplevelse.
- Friskhet: Når det gjelder syrlighet, varierer preferansene. Vinkjennere med mer erfarne smaksløker foretrakk ofte de syrligere vinene. Generelt ble syrlighet ansett som en positiv egenskap, så lenge vinen hadde nok smaksintensitet til å balansere syren og skape en harmonisk helhet.
- Fruktighet: De beste musserende vinene var aromatiske med tydelig fruktighet: Det ble foretrukket når man lett kunne plukke ut presist hvilke aromaer som var i glasset, fremfor de mer generiske luktene.
-
Kompleksitet: Intensitet og klarhet i aromaspektrumet ble foretrukket. Viner med noter av blomster, vanilje eller bakverk, som komplimentere de fruktige aromaene, ble vurdert høyt.
Med andre ord, nøkkelen til nordmenns hjerter lå i komplekse, fruktige musserende viner, med høy friskhet, medium sødme & små, delikate & vedvarende bobler. Det ble kåret to vinnere av testen, som var nettopp dette. Én musserende hvitvin og én musserende rosé, som vil bli presentert nå.
Testens Vinner - Musserende Rosé
Visste du at mye av smaken i en vin kommer fra drueskallet?
Denne sprudlende roséen har blitt maserert med drueskallet lenge - Resultatet er intense aromaer og smaker, samt en herlig dyp rosafarge.
For meg lukter denne som en skogsbærtur – en intens bukett av friske bær og et hint av noe herlig grønt.
🍇: St. Laurent & Merlot
🌎: Pfalz (Tyskland)
👩🏼🌾 : Økologiske druer, patentert teknologi for aromagjenvinning
🥇 : Vunnet både gull, sølv & bronsje i uttalige konkurranser
🛒 : Kjøp som del av vinpakke eller enkeltvis (minst 3 flasker)
De neste to bildene beskriver smaksprofil, vinmaking & anledning den kan brukes til.
Testens Vinner - Musserende Hvitvin
Denne vinen er laget "Blanc de Blancs" - utelukkende på hvite druer, og er en ekte crowd pleaser.
Med kremete, vedvarende bobler, høy friskhet og duft av sitrus, grønne epler og bakst, er den vanskelig å mislike.
🍇: Rivaner, Scheurebe og Silvaner
🌎: Rheinhessen
👩🏼🌾 : Økologiske druer, alkohol fjernet ved kun 31 grader
🛒 : Kjøp som del av vinpakke eller enkeltvis (minst 3 flasker)
De neste to bildene beskriver smaksprofil, vinmaking & anledning den kan brukes til.
Hvordan servere alkoholfri bobler?
For å få mest mulig ut av en alkoholfri musserende vin, er serveringstemperatur og glassvalg avgjørende:
- Temperatur: Server vinen kjølig, rundt 6-8°C. Dette fremhever friskheten og boblene. Hvis du ikke har vinskap, kan du kjøle vinen i kjøleskap.
- Lufting: Alkoholfri musserende vin trenger ikke mye lufting, men den kan få litt mer kompleksitet hvis den får stå noen minutter i glasset.
- Glassvalg: Mange velger smale champagneglass når alkoholfri bobler serveres. Personlig foretrekker jeg glass som i bildet over, da dette lar mer vin reagerere med oksygen, som gjør det lettere for vinen å åpne seg opp.
- Matparinger: Alkoholfri musserende vin er perfekt som aperitif, men fungerer også godt til mat, og forslag til ulike retter er beskrevet under "Anledning" på bildene over.
-
Oppbevaring: Før åpning kan vinen oppbevares i romtemperatur, gjerne i det kjøligste rommet i huset hvor temperaturen er mellom 3 til 20 grader. Etter åpning bør den oppbevares i kjøleskap og drikkes innen 14 dager for best kvalitet.
Vil du smake vinen som vant testen?
Da kan du bestille en vinpakke, som inkluderer fire flasker musserende viner, i tillegg til en hvitvin rost av Merete Bø, og en Spansk, eiket Cabernet Sauvignon.
Jeg håper dette innlegget har gitt deg god innsikt i kategorien alkoholfrie bobler!
Klem,