Miriams personlige notater om vinene

Miriams personlige notater om vinene

Miris Blend starter reisen med fire viner, laget av prisvinnende familieprodusenter i Rheinhessen og Pfalz, Tyskland.

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for disse mindre produsentene – de som dedikerer livet sitt til å lage kvalitetsvin, men som ofte har for liten tid og ressurser til å markedsføre dem.

Her kan jeg bidra. Sammen kan vi vise Norge hva alkoholfri vin virkelig kan være.

Dette blogginnlegget er en samling av mine personlige notater om vinene – fra aromaer og smaker, til forslag til anledninger og matretter.

Det er ingen fasit her – Smaken er som baken, og alle har ulike palett.

Jeg holder meg kortfattet, fordi jeg oppfordrer deg til å smake med et åpent sinn. Hvis du ønsker hjelp med å sette ord på hva du smaker, kan du bruke vinsmakingsmalen som følger med i gavepakken.

Jeg oppfordrer deg også til å eksperimentere med dine egne favorittretter til vinene. Jeg vil sende deg en enkel, trinnbasert guide på e-post som viser deg hvordan du kan kombinere alkoholfri vin med mat. Her er en smakebit, med gode råd for mat og vin i kombinasjon:

  1. Match smaksintensiteten
    Sørg for at både vinen og retten har lik intensitet, slik at den ene ikke overdøver den andre.
  2. Balanser sødmenivået
    Tilpass sødmen mellom rett og vin, for eksempel ved å bruke elementer som saus, syltetøy, marmelade, krydderblandinger, frukt eller honning.
  3. Finn harmoni gjennom likheter
    Ønsker du å fremheve spesifikke smaker i vinen, let etter lignende aromaer og smaker i retten.
  4. Skap balanse med kontraster
    En komplimentær paring kan også gi en spennende opplevelse – for eksempel vår syrlige hvitvin mot en kremet pastasaus eller en rik hollandaise.


Med dette som utgangspunkt, er det bare å begynne reisen din. Her er mine smaksnotater:

 

Édition Premier Blanc

Jeg husker fortsatt første duft & smak av denne under blindsmakingen. Jeg tenkte "Wow.. Nå er jeg på rett spor." 

Her møter jeg en intens duft av alt som er grønt, havbris, blomster og frisk sitrus.

Høy syrlighet balanseres av medium sødmenivå & høy konsentrasjon av smaker.  Smakene drøyer i munnen lenge etter at vinen er svelget.


🍇: Riesling, Chardonnay & Muscat

🌎: Rheinhessen/Pfalz
🍽️: Perfekt til asiatisk mat, chilli-sterk mat, sjømat, fisk og salater. Herlig til myke oster, slik som Camembert & Chevre. Jeg elsker denne vinen i finvær og på piknik.

 

Édition Premier Rosé

Visste du at mye av smaken i en vin kommer fra drueskallet?

Denne sprudlende roséen har blitt maserert med drueskallet lenger enn noen annen alkoholfri rosé jeg har smakt. Resultatet er intense aromaer og smaker, samt en herlig dyp rosafarge.

For meg lukter denne som en skogsbærtur – en bukett av friske bær og et hint av noe herlig grønt.

🍇: St. Laurent & Merlot
🌎: Rheinhessen/Pfalz
🍽️: Her kan du ha mat med intense smaker, men jeg anbefaler et søtt element i retten for å balansere sødmen i vinen. For meg inkluderer gode middagsretter grillet laks med honning-glasur, andebryst med appelsinsaus, kjøttkaker med tyttebærsyltetøy, mango- og kyllingsalat, grillede grønnsaker med balsamico, Tandoori-kylling og krydret kyllingvinger med honning-glaze. Ren ostenytelse inkluderer pepperkake med blåmuggost, valnøtt og lilla drue. Dessertmessig er sjokoladefondant med bærkompott, ostekake & skogsbærpai, personlige favoritter.

 

Blanc de Blancs

Hvem kan motstå en Blanc de Blancs – en sprudlende vin laget kun av hvite druer?

Denne vinen er en ekte crowd pleaser – lettdrikkelig, med silkemyke, kremete bobler.

Det første som slo meg i duften var marengs, kjeks og sitronpai. På palettet er den fruktig, med syrlighet som balanseres av sødmen.

🍇: Rivaner, Scheurebe & Silvaner
🌎: Rheinhessen
🍽️: Perfekt apertif & terassevin. Jeg tar med meg et glass av denne I badekaret også. Matmessig elsker jeg denne til grønn curry, salat med chèvre, honning og valnøtter, hvit pizza med pære & blåmuggost, dampede blåskjell med kokosmelk og lime, og vietnamesiske vårruller med mango og søt chilisaus. Dessertmessig er den nydelig til sitronterte med marengs, makroner, pavlova, panna cotta og crème brûlée.

 

Cabernet Sauvignon

Å lage alkoholfri rødvin er kanskje det mest utfordrende. Vinelskere søker alkoholens fylde, og blir ofte skuffet når de ikke finner den.

Jeg kan ikke love at du vil like min rødvin hvis du går inn med den forventningen. Men det jeg kan love deg, er at denne rødvinen er min favoritt på hytta, med meksikansk mat, foran peisen eller mens jeg dykker ned i en god bok.

For meg lukter denne herlig av mørke bær, lær, vanilje og skog. På palettet er den fruktig og sødmefyll, med medium, runde tanniner som gir en balansert avslutning.

🍇: Cabernet Sauvignon
🌎: Rheinhessen
🍽️: Denne vinen skriker hyttefølelse & kos, og følger meg gjerne gjennom hele dagen – Når jeg koser meg med en god bok, eller nyter middag i godt selskap med coq au vin eller beef bourguignon. Jeg liker den også til kjøttkaker i brun saus og tyttebærsyltetøy, chili con carne, krydret tandoori-lam, pulled pork og ravioli. Når det gjelder ost, foretrekker jeg harde oster som parmesan eller manchego. Den er også nydelig til mørk sjokolade.

 Alle vinene som er beskrevet i dette dokumentet er del av gavepakken, tilgjengelig for de 250 første som forhåndsbestiller. Utleveringen skjer i April. Du kan lese mer om gavepakken her: [Link]. 

Jeg håper mine notater har fylt deg med inspirasjon til å eksperimentere og finne dine personlige favoritter – husk, smaken er som baken, den er delt!

Klem,

Tilbake til bloggen